Kämpen Nelson Mandela är död

1:21 min

En av världshistoriens största demokratikämpar, Nelson Mandela, har avlidit. Sydafrikas tidigare president blev 95 år gammal. 

Nelson Mandela fängslades 1962 och dömdes två år senare till livstids fängelse. Därefter satt han inlåst i nästan 30 år.

Anledningen var hans politiska engagemang i det socialdemokratiska partiet ANC och deras försök att störta nationalistpartiet som var vid makten. Det var Nationalistpartiet som införde apartheid, en rasåtskillnadspolitik som gjorde tydliga skillnader på vita och svarta.

När Mandela släpptes från fängelset 1990 fortsatte han kämpa för demokrati i landet och att bekämpa apartheid. Under den kampen belönades han med Nobels fredspris.

1994, fyra år efter att han blev frisläppt, blev Mandela vald till president. Nelson Mandela satt på posten i fem år och under den tiden förhindrade han ett inbördeskrig, och vann respekt för sin vilja att ena Sydafrika.

Han jämfördes också ofta med sin egen förebild Mahatma Ghandi. Men hans politiska engagemang fortsatte många år efter det.

"Jag har inget arv att lämna efter mig", sa Mandela. "Vad jag lyckas med eller inte lyckas med, lämnar jag till historien att bedöma".

Nelson Mandela dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen. Han blev 95 år gammal.

– Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika, sade Sydafrikas president Jacob Zuma på torsdagskvällen.

Mandela kommer att få en statsbegravning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista