Tyskland

Debatt om polisvåld efter filmspridning

Poliserna slår och sparkar den gripne mannen
1:27 min

En debatt om övervåld från poliser har brutit ut i Tyskland efter att en privatinspelad video från ett polisingripande i Västra Tyskland visar hur två poliser slår och sparkar en gripen, liggande, man. Se videon längre ner i artikeln.

Videoklippet från ett polisingripande i staden Westerburg i delstaten Rheinland Pfalz i västra Tyskland visar hur fyra poliser står kring en gripen man. Mannen ser ut att ha händerna i handklovar bakom ryggen.

Plötsligt börjar två av poliserna slå och utdela sparkar mot den gripne mannen. Han får sen hjälp av poliserna att resa sig upp, men får sen sen ta emot ytterligare några slag.

Händelsen utspelar sig precis utanför stadens polisstation och videon publicerades igår av dagstidningen Rhein - Zeitung. Inrikesministern i delstaten, Roger Lewentz, sa på en presskonferens att han är chockad och förskräckt över vad han fått se:
– Våldsamheter av den arten från eller mot poliser är inte acceptabelt, sa inrikesministern.

De fyra inblandade poliserna utreds för tjänstefel, de två som slog och sparkade misstänkts också för vållande av kroppsskada.

Videon har fått stor spridning bland medierna i Tyskland, och skapat stor debatt. Det är ännu oklart vad som utlöste våldsamheterna. Medieuppgifterna gör gällande att den gripne är en 27 - årig som var efterlyst, misstänkt för flera olika brott. Enligt uppgifter i Rhein - Zeitung ska han också ha sjukdomen Hepatit C, och han ska enligt tidningen tidigare ha hotat med att smitta folk med sin sjukdom genom att t ex spotta på dem. Polisen vill inte kommentera om det ska ha spelat en roll i vid det våldsamma ingripandet.

Du kan se videon här.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".