P-piller. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio

P-piller stoppas - skyddar inte mot graviditet

"Det är djupt olyckligt"
1:33 min

UPPDATERAD. P-pillret Cilest har slutat produceras. Ett produktionsfel gör att det finns risk att pillrena inte skyddar mot oönskad graviditet.

Det är ett produktionsfel som gjort att det finns en risk att man kan bli gravid trots att man tar Cilest-pillrena. Sedan en månad är produktionen stoppad. Sveriges Radio har fått bekräftat från både Läkemedelsverket och tillverkaren Janssen-Cilag att de dåliga p-pillren finns ute på apotek i Sverige.

Över 45 000 kvinnor äter Cilest i Norden och om produktionen inte drar igång relativt snart så bör man söka rådgivning hos den som skriver ut pillrena.

– I normala fall har en kvinna som använder p-piller tagit ut piller så att det räcker ett tag. Varar leveransproblemet länge måste man hänvisa kvinnan till förskrivaren för att få ett annat p-piller utskrivet, säger Lars Rönnbäck, läkemedelsstrateg på Apoteket AB.

Mer exakt handlar det om ett hormon som inte frigörs i kroppen tillräckligt snabbt. Och det här försöker företaget Janssen-Cilag som står bakom produktionen hitta lösningen på.

– Jag tycker det är djupt olyckligt, säger Mikael Själlin, som är nordisk medicinsk chef på företaget.

Han uppmanar de som tar tabletterna att ta kontakt med sin läkare eller barnmorska för fortsatt skydd.

Men enligt Mikael Själlin finns det inga risker med att fortsätta ta pillrena, om man har några kvar:

– Vi ser inga sådana risker nu. Det är en teoretisk risk men i praktiken är det ingen risk.

Du säger att det är en teoretisk risk, men innebär det inte också att pillrena faktiskt inte skyddar mot oönskad graviditet?
– Vi har tittat i våra register de senaste två åren och våra läkemedel har inte gett en ökad risk för oönskad graviditet. Vi har tittat på fakta och sett att det inte har skett, säger Mikael Själlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".