Arjeplog är en av kommunerna som tar emot många flyktingar. Foto: Anders Alm / Scanpix

Fattiga kommuner tar emot fler flyktingar än rika

"Problemet är att många blå kommuner inte tar emot flyktingar"
2:03 min

Ju rikare en kommun är desto mindre andel flyktingar tar kommunen emot, det skriver Svenska Dagbladet i dag. Samtidigt har de fattigaste kommunerna ett fem gånger större mottagande än de rikaste. En av de kommunerna är Arjeplog i Norrbotten där Li Wisèn bor.

SvD har granskat hur flyktingmottagandet fördelats mellan alla Sveriges 290 kommuner under de senaste fem åren, och hur mottagandet varierar med kommunernas välstånd – här mätt som medborgarnas inkomstnivå, eller kommunens ”skattekraft”.

I den lilla och rätt fattiga kommunen Arjeplog med omkring 3000 invånare tar man emot 24 flyktingar per tusen invånare. Det går att jämföra med den betydligt rikare kommunen Danderyd i Stockholm som tar emot tre flyktingar per tusen invånare.

Li Wisén tycker att det är bra att det kommer fler som kan ge influenser från andra ställen:
– Samtidigt kan det vara svårt för dem som kommer hit eftersom det är en sådan liten och inskränkt kommun, säger hon.

Britta Flink Fält Jansson och är socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog och säger att:
– Problemet inte är att vi tar emot många flyktingar ut att många blåa kommuner inte tar emot. Hon menar också att varenda människa är ett välkommet tillskott till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".