Foto: Kin Cheung/Scanpix

Nu avslöjas Frankrikes massövervakning

Informationen ska avslöja terrorister
0:41 min

UPPDATERAD. Mejl, sms, Facebook och Twitter är bara några av de saker som franska underrättelsetjänsten massövervakar, både i och utanför landet. Det avslöjar franska tidningen Le Monde.

Det handlar om systematiskt insamlande av e-post, sms och telefonlistor, liksom uppgifter från sociala medier som Facebook och Twitter. Både trafik inom Frankrike och till utlandet övervakas, enligt tidningen.

Det handlar dock inte om själva innehållet i exempelvis telefonsamtal, utan om kartläggning av vem som kontaktat vem. Enligt Le Monde är verksamheten olaglig, men det bestrids av myndigheterna.

Informationen som samlas in sparas i en databas hos franska underrättelsetjänsten DGSE. Andra myndigheter ska ha fått tillgång till den information som samlats in.

Enligt experter som le Monde intervjuat ska informationen som samlats in användas för att avslöja terrorister, men omfattningen av övervakningen innebär att vem som helst kan övervakas när som helst.

Tidigare har liknande avslöjanden gjorts både i USA och Storbritannien. DGSE:s verksamhet kan förklara varför Frankrike inte reagerat lika skarpt som EU och andra länder i Europa på Edward Snowdens avslöjanden av USA:s övervakning, förmodar Le Monde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".