Livesändningar gör det svårare för hörselskadade att hänga med, säger Unga Hörselskadade. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Livesändningar problem för hörselskadade

"Svårt att hänga med i vad som händer i samhället"
1:17 min

Fler och fler tv-program är direktsända och mycket av det sänds bara på webben. Det orsakar stora problem för den som är hörselskadad - eftersom det ofta inte textas.

– Det är svårt att hänga med i vad som händer i samhället för många, man hamnar lite efter. Du får vänta någon dag med att se det som dina kompisar redan har sett, och det är inte alltid så roligt, säger Anna-Kain Wyatt som är ordförande i Unga hörselskadades riksförbund.

Hon kallar sin hörselnedsättning för medelsvår - och använder en hörapparat.

Den här veckan är det politikerveckan i Almedalen i Visby. Här märks det extra tydligt hur svårt det är att hänga med - i med att många debatter livesänds på webben utan textning:
– För en person som har en hörselnedsättning så är det väldigt svårt att hänga med i livesändningar. Det är mycket ljud omkring och väldigt mycket brus.

Jimmy Ahlstrand är strategichef på SVT:

– Det är ju personer som sitter och direkt-textar. Och de direkt-textar så mycket som de kan. Och det tar flera år, eller i alla fall en bra bit över ett år bara att utbilda en textare på den tekniken som finns idag för den. Men där hoppas vi på enklare teknik i framtiden så att fler ska kunna texta.

Men det finns ett annat hinder för mer text i webb-tv, och det är att det inte ingår i uppdraget för public service teve - därför prioriteras webbsändningarna bort.

– Men det hoppas vi att vi fått in en förändring under hösten genom riksdagen, säger Jimmy Ahlstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".