1 av 3
Näthat på Twitter mot kvinnliga fotbollsspelare. Montage: Jack Werner. Skärmdump: twitter.com
2 av 3
Näthat på Twitter mot kvinnliga fotbollsspelare efter EM-matchen mot Danmark juli 2013. Montage: Jack Werner. Skärmdump: twitter.com
3 av 3
Näthat på Twitter mot kvinnliga fotbollsspelare efter EM-matchen mot Danmark juli 2013. Montage: Jack Werner. Skärmdump: twitter.com

Näthatet mot landslaget: "Lesbiska horor"

"Traditionellt sett har kvinnor förlöjligats"
1:26 min

UPPDATERAD. ”Lesbiska horor” och ”Hur kan de slå sådana straffar, vilka jävla nollor!”. Näthatet mot spelarna efter EM-matchen mot Danmark igår får stor uppmärksamhet i sociala medier i dag.

Lesbiska horor är vad ni är

Ni våldför er på gamla Ullevi, era flator!

Damfotboll är små bröst, lesbiska och kort hår?

Sveriges horor hur kan dom slå såna straffar hahah vilka jävla nollor alltså

Varför utsätter man sig för att titta på 22 flator som leker fotbollsspelare?

Hatet kommer från olika killar på Twitter, som sexualiserar och dömer ut de svenska damfotbollsspelarna efter EM-matchen mot Danmark i går.

– Traditionellt sett har idrott, inte minst lagbollssporter, varit förknippade med manlighet eller maskulinitet. Kvinnor har då på olika sätt förlöjligats, både skrattats åt men också sexualiserats, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

Susanna Hedenborg tror att hatet beror på att de kvinnliga spelarna utmanar något som är stereotypt manligt.

– Spelar man fotboll är man en riktig kille, är man duktig i skolan är man en riktig tjej. Det får man se med citationstecken eftersom det är konstruktioner, men genom att vara tjej och bra på fotboll hotar man det som man ska vara bra på som kille.

Det var Metros sociala medier-redaktör Jack Werner som uppmärksammade de hatiska twitterinläggen. Han sammanställde några av dem på en bild som sedan spred sig som en löpeld på nätet.

– Det finns något särskilt sexualiserande när det gäller kvinnor. Män hotar inte homosexuella män med våldtäkt, men det gör man med kvinnor, kanske efter att man kallat dem lesbiska, säger Jack Werner och fortsätter:

– Min förhoppning är att om det riktas uppmärksamhet mot de här personerna så kan folk som har kontakt med dem höra av sig och säga att det inte är okej. Och det har redan hänt.

Men är du förvånad över hur folk uttrycker sig?
– Nej, det här är den bistra verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".