1 av 2
Foto: Frank Prevel/Scanpix
2 av 2
Sofie Kruuse röker trots att hon vet om farorna. Foto: Dimitri Lennartsson.

Sex miljoner dör av rökning

"Det är hemskt, men det känns som att det inte drabbar mig"
1:00 min

UPPDATERAD. Trots att allt fler länder gör mer för att folk ska röka mindre, så är just rökningen den vanligaste dödsorsaken i världen som vi kan påverka, visar en ny rapport. Men hur påverkar den informationen någon som röker?

– Jag försöker sluta varje morgon. Då bestämmer jag mig för att lämna cigaretterna hemma, sen sticker jag och jobbar, sen blir jag sugen på cigaretter under dagen, så går jag och handlar ändå. Så jag försöker sluta varje dag, säger rökaren Sebastian Anstrin.

Nej, det är inget nytt att rökning är farligt för oss. Och det är inget nytt för Sebastian Anstrin heller, för det är inte vetenskapliga rapporter som fått honom att försöka fimpa ciggen.

– Det har pågått sen min mamma fick lungcancer. Hon fick lungcancer och opererade bort en lunga. Så då slutade jag i tre år, sen började jag igen, feströka. Man tror att man klarar sig på helgerna, men ett, två, tre så röker man varje dag.

För sex miljoner människor slutar rökningen med döden varje år. Tobaken är den vanligaste dödsorsaken i världen, av de som vi kan påverka, visar Världshälsoorganisationen WHOs nya rapport. Detta trots att fler länder gör alltmer för att folk ska röka mindre. Men det räcker inte, säger Katarina Ossiannilsson, rehabchef på Skånes universitetssjukhus.

– Bara detta, som jag till exempel säger nu, att det finns mer än fyra tusen kemiska ämnen som vi drar in i oss!

Men mer information funkar inte på Sofie Kruuse som rökt i sex år:
– Det är självklart att man skräms, och det är hemskt. Man är medveten om det. Men det känns som så att det drabbar inte mig.

Samtidigt tror WHO att antalet människor som dör på grund av tobaksrelaterade sjukdomar blir 8 miljoner i 2030 om trenden fortsätter.

En som nyss slutat röka är Anna Fridell. Sist hon slutade kunde hon inte stå emot suget:
– Jag ska försöka mitt bästa nu, så får vi se hur det går. Det är speciellt svårt när det är sommar tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".