Färre går på begravning

"Säger mycket om hur samhället har blivit"
2:02 min

Sedan slutet av 80-talet har antalet besökare på begravningsgudstjänster halverats visar siffror från Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF.

– Jag kan bekräfta att det är färre och färre. En begravning i dag är mer den nära familjens angelägenhet än för den vida bekantskapskretsen och släkten, säger Ingvar Briland, präst i Ljungarum församling i Jönköping.

I slutet av 80-talet var snittet 50 besökare och idag är samma siffra bara 25. Det är Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF som varje år för den här statistiken. Utvecklingen är tydlig, en person mindre för varje år. En förklaring är att vi har umgås på andra sätt i dag.

– Allt fler människor har instrumentella kontakter med varandra. Och de här primärgrupperna som familj och släkt har en mindre betydelse. När man pratar om släkt och familj omfattar det färre människor i dag än vad det gjorde tidigare, säger Christian Richette, etnolog och kulturhistoriker på Nordiska museet.

När Ekot var ut och pratade med folk i Jönköping  blev många förvånade och tycker att det är sorgligt.

– Jag blir ju chockad. Det är ju det sista steget du har att hedra den som har dött då. Jag tycker det är väldigt oartigt att inte gå. Jag är jättechockad, säger Henriette Andersen.

– Jag tycker det är hemskt, jättetråkigt. När man inte tar sig tid att umgås med folk när dom lever eller ens tar ett sista farväl. Det är ganska hemskt och säger ganska mycket om hur samhället har blivit, säger Rebecka Fossberg.

I dag är det inte lika vanligt att vi till exempel går på en kollegas begravning, menar Christian Richette på Nordiska museet och det följer den utvecklingen han har sett i andra områden.

– Ja det tycker jag att det gör. Man har inte samma täta och nära band på det viset, säger Christian Richette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".