Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm

Ökad konkurrens om högskoleplatser

70 procent har kommit in på första urvalet
1:11 min

I dag fick de som sökt högskola till hösten sina antagningsbesked. Men konkurrensen har hårdnat, färre kommer in. Ännu ett rekordår vad gäller antalet sökande, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet.

– 2012 var också ett rekordår jämfört med 2011, så det är inget enda år som vi har gått ned i antalet sökande. I år så blev det extra mycket sökning, säger Tuula Kuosmanen.

369 000 personer har
sökt studier till hösten. Det är 18 000 fler sökande jämfört med förra året. Och av alla de som har sökt så har runt 70 procent av dem kommit in på första urvalet.

Och det är också färre som kommer in i år jämfört med förra året och de tror man beror på att det helt enkelt finns färre kurser att söka till numera.
Så sammanfattningsvis är det fler som söker, samtidigt som kurserna blir färre. Och därför blir då konkurrensen också hårdare.

Har det blivit svårare att komma in på högskolor och universitet?
- Ja det har det blivit. Det blir ju kontentan när det finns fler behöriga sökande samtidigt som de konkurrerar om färre platser. Då blir det ju en hårdnande konkurrens och svårare att komma in kan man säga. Sedan finns det ju utbildningar där det forfarande går att komma in på relativt låga jämförelsetal, säger Tuula Kuosmanen på Universitets- och högskolerådet.

Som vanligt är det fler kvinnor än män som har antagits: 62 procent kvinnor och 38 procent män. De sökandes antagningsbesked publiceras på antagning.se, och sista svarsdag är den 31 juli. Nästa urval sker den 6 augusti, då reserverna får veta om de har kommit in.

Här hittar du statistik från VHS 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".