Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Sverige / Skåne

Problem när sjuksyrror säger upp sig efter kort tid

"Man urholkar kompetensen på klinikerna"
2:41 min

På flera avdelningar på landets sjukhus är omsättningen av sjuksköterskor så hög att det innebär problem. Det visar en undersökning som Ekot har gjort. Många sjuksköterskor säger upp sig efter en kort tids anställning, vilket leder till att kompetensen försvinner.

– Jag ville vidareutvecklas. Där jag jobbade då var det svårt. Det fanns inte så många att lära av längre, för de hade redan slutat, säger sjuksköterskan Stina Söderqvist, som sa upp sig från en hjärtklinik på ett av Stockholms sjukhus.

Stina Söderqvist fick som nyutexaminerad sjuksköterska jobb på en hjärtklinik. Fyra år senare var hon den som arbetat längst tid på avdelningen med svårt sjuka hjärtpatienter. Hon var huvudhandledare för sjuksköterskestudenter, instruktör i avancerad hjärt- och lungräddning och förväntades kunna det mesta om avdelningens verksamhet.

– Jag fick ta ett stort utbildningsansvar för andra och det tyckte jag var jättekul, säger hon. Men jag ville också bli bättre på det jag höll på med.

Ekot har frågat samtliga universitetsjukhus om omsättningen av sjuksköterskor. I Stockholm och Uppsala beskrivs den höga omsättningen på vissa avdelningar som ett problem man måste få stopp på. Även i Skåne arbetar man med att få ner den höga omsättningen inom akutsjukvården. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg finns problemet periodvis.

På andra håll har man lyckats bättre. I Linköping har akutavdelningen tidigare haft problem, men idag är antalet uppsägningar på egen begäran lågt på hela sjukhuset. På universitetssjukhusen i Örebro och Umeå finns en sjuksköterskebrist, men problemet med alltför hög omsättning känns inte igen.

Också på mindre sjukhus runt om i landet säger sjuksköterskor upp sig. Akutavdelningar i Gävle och Trollhättan, intensivvården i Halmstad, ambulansen i Ystad och länssjukhuset i Sundsvall är alla arbetsplatser där sjuksköterskor har sagt upp sig i stort antal den senaste tiden.

P-O Sundberg är HR-chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ett av sjukhusen med problem. Att ständigt arbeta med nya kolleger påverkar de som stannar, säger han.

– Det blir ju jättejobbigt naturligtvis. Vår personal är extremt lojala, och ställer upp jättemycket. Men de påverkas ju. De får helt enkelt en tuffare arbetssituation. Det är därför vi nu snabbt som ögat måste försöka få hit fler, så att de får fler arbetskamrater och en lättare arbetssituation, säger han.

Sjuksköterskan Stina Söderqvist menar att ytterligare en effekt med den höga omsättningen är att cheferna får lägga mycket tid på rekrytering. Tid som annars hade kunnat ägnas åt förbättringsarbete. I dag jobbar hon för en privat vårdgivare, och har erfarna kollegor och en sju tusen kronor högre lön.

– Det är välkänt att man måste byta arbetsplats för att få upp lönen, säger hon. Och det gör ju att man urholkar kompetensen på klinikerna, då folk bara hoppar omkring på sjukhusen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".