Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Färre barn föds i krisens Europa

Europas unga hårt drabbade
2:37 min

Den ekonomiska krisen betyder inte bara mindre pengar och färre jobb. I Europa föds också färre barn än tidigare och nedgången är särskilt tydlig i de hårdast drabbade länderna i södra och östra Europa. Det visar en färsk studie från Tyskland. För bara några år sedan var trenden den motsatta, att allt fler barn föddes i dessa länder, säger demografen Michaela Kreyenfeld.

Siffrorna kan se små ut på pappret – i Spanien har fertiliteten minskat från i genomsnitt 1,47 barn per kvinna före krisen till 1,36  – men i praktiken betyder det en ännu större minskning, berättar demografen Michaela Kreyenfeld vid Max Plank-institutet i Rostock.

För efter att barnafödandet legat väldigt lågt i många länder slog den ekonomiska krisen till just när trenden hade börjat vända.

Forskarna har följt utvecklingen i 28 länder under åren 2001 till 2011. Europas unga har drabbats särskilt hårt av arbetslösheten – och det är framför allt de som inte föder lika många barn. Nu återstår att se om de tar igen det, senare i livet.

– Det beror förstås på hur länge krisen fortsätter – om man bara skjuter upp barnafödandet eller om man avstår helt från barn, säger Michaela Kreyenfeld.

Tyskland utmärker sig i Europa med låga och sjunkande arbetslöshetssiffror.

I en lekpark sitter Caglar Ulcay och ammar 9-veckor gamla Conrad medan storebror Mads åker rutschkana. Hon är utbildad lärare och har aldrig varit orolig för jobb, säger hon.

Och skulle hon inte få ett lärarjobb efter föräldraledigheten kan hon alltid städa. Till och med det är välbetalt idag, säger Caglar Ulcay. Jobb finns alltid.

Men i de länder där jobben saknas är frågan om det räcker att ekonomin tar fart för att människor ska känna sig tillräckligt trygga att bilda familj igen, säger forskaren Michaela Kreyenfeld.

– Om man lyckas förändra arbetsmarknadsstrukturerna som råder på många håll idag – med osäkra och tillfälla anställningar – skulle det skapa större säkerhet, säger demografen Michaela Kreyenfeld. Och då kommer förmodligen fler barn att födas i Europa igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".