Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Fler nätdroger blir olagliga

"Kunde ha hallucinationer flera dagar efteråt"
5:39 min

I sommar blir 13 nya substsanser olagliga. Det rör sig om olika piller och pulver som bland annat ger centralstimulerande och hallucinogena effekter. Men det är bara en tidsfråga innan tillverkarna hinner ikapp säger polisen.

Hemma i Annika Hagbergs kök syns ett porträtt på sonen Petter. När han kom i kontakt med missbruket förändrades han:

De personlighetsförändras en hel del, och jag tror att de skulle kunna sälja sin egen mamma för att få droger, säger Annika Hagberg vars son Petter dog när han överdoserade en drog som hon misstänker att han köpte på nätet.

Petter missbrukade allt han fick tag på, bland annat amfetamin, subutex, spice, och bensodiazepiner. Mycket av det han tog var lagligt i Sverige, berättar hans mamma.

Petter dog när han överdoserade den morfinliknande drogen tramadol innan han hade fyllt 22.

– Man vill ju kunna straffa de som säljer knark, men det kan man inte idag när det inte är narkotikaklassat. Det är det stora problemet, säger Micael Selini som jobbar som narkotikaspanare i Norrbotten.

13 olika ämnen kommer under de närmaste veckorna att klassas som narkotika och bli olagliga. Det handlar om piller och pulver som bland annat ger hallucinogena effekter, och som säljs via nätet. I Sverige har flera dödsfall rapporterats.

Micael Selini tror att de 13 substanserna inte längre kommer synas lika mycket på marknaden, vilket försvårar det för tillverkarna en aning.

– Men egentligen är det bara en liten period innan det kommer en ny modell eller formel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".