Foto: Eric Risberg/Scanpix

Rökmixar från internet ska utredas

"Det saknas en långsiktig lösning"
1:08 min

Listan på substanser som misstänks vara narkotikaklassade fortsätter att växa. Och när Folkhälsoinstitutets nästa utredning presenteras i höst så kommer cannabisliknande rökmixar att stå i fokus.

Regeringen har beslutat att 13 nya ämnen, som ofta hittas i olika nätdroger, ska bli klassade som narkotika och en av dessa ska klassas som hälsofarlig den första augusti.

– Vi vill ju att så många preparat som möjligt ska klassas så snabbt som möjligt, säger Micael Selini som är narkotikaspanare hos polisen i Norrbotten.

Listan på narkotikaklassade nätdroger blir bara längre och längre, och i höst kommer Statens folkhälsoinstitut, som granskar nya substanser att lägga fokus på så kallade rökmixar som innehåller cannabinoider.

Även om det finns fördelar med att fler ämnen blir narkotikaklassade så saknas det en långsiktig lösning för att komma åt nätdrogerna säger Micael Selini. För det krävs bara små förändringar i ämnenas uppbyggnad för att få fram en ny laglig drog.

De lagliga drogerna kan polisen visserligen beslagta idag, om man misstänker att de kan komma att klassas som narkotika. Men den som får drogen beslagtagen riskerar ändå inget straff.

Micael Selini tycker att det är just här som den svenska narkotikalagstiftningen inte riktigt hänger med. Istället menar han att man borde man ändra lagen så att alla droger som till exempel liknar amfetamin blir förbjudna, och att det blir upp till domstolen att avgöra om det rör sig om narkotika eller inte. Ett liknande system finns idag i Norge.

– Du riskerar ju ett straff då. Det du riskerar nu är att du blir av med preparatet och eventuellt de pengar du skulle ha tjänat och att du kanske får en skuld till någon. Då blir det ju ett moraliskt brott om inte annat, men vi kan inte som samhälle utkräva ett straff för det. Det skulle göra att det blir betydligt enklare för oss och betydligt svårare att knarka, säger Micael Selini.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".