Payson stoppar kortbetalning till sexbutiker. Foto: Scanpix.

Payson stryper vissa sexhjälpmedel

0:39 min

Sveriges största banker och betaltjänster tar ofta avstånd från nätbutiker som till exempel säljer sexleksaker eller skräckfilmer och stämplar det som stötande.

Och i månaden har också betaltjänsten Payson uppdaterat sin policy. En av dom som drabbas är Tobias Lundqvist som har en sexleksaksbutik.  Och han fick bara tre dagar på sig innan han uteslöts.

- Det har ju skadat oss både med att det har kostat mycket med arbetsinsatsen men också med att vi har fått en minskad försäljning under den här tiden, säger Tobias Lundqvist.


Piskor, kedjor, koppel och handklovar, de sexleksakerna går att köpa på hans hemsida.
Och en fredag för några veckor sen fick han ett mail i inkorgen där Payson skrev att hans företag inte skulle få använda sig av deras kortbetalningstjänst längre eftersom det finns nya restriktioner på sexhjälpmedel. Och förutom att han bara fick tre dagar på sig att hitta en ny
lösning så tycker han att det finns en obehaglig aspekt.
– Det är när kommersiella företag går in och säger vad som är okej sexualitet eller okej sexuell praktik, och vad som inte är okej, säger han.


Enligt Tobias Lundqvist var Payson dåliga på att kommunicera om förändringen och han det gick inte att kontakta dem för att få mer information. Istället hittade han till slut en lösning genom en dansk bank.


P3 Nyheter har sökt Payson för en intervju och i ett mejl bekräftar de att ändringar har gjorts och att de inte kommenterar enskilda kundsamarbeten. Och på deras hemsida står det att sexhjälpmedel endast är tillåtet med restriktioner.

Sveriges Radios tidigare undersökning visar att Sveriges största banker, och Mastercard och Visa använder sig av den här typen av regler mot "stötande beteende".

RFSU har reagerat på att just sexleksaker har petats. Och ordförande Kristina Ljungros är kritisk och menar att alla har rätt till sin egna sexualitet om den är ömsesidig och laglig.
- Att börja med den här typen av censur kommer alltid falla mot vissa grupper. Vem ska bestämma vad som är okej eller inte? Vad kan vara problemet med att köpa sexleksaker för att öka sin egen njutning, säger hon.

Har inte företag rätt att välja själva då?
- Men det är tillåtet i svensk lag att sälja sexleksaker då måste människor också få möjlighet att köpa dem. Så länge man kan säkerställa att det är frivilligt mellan människor så ser inte jag ett problem. Det är förstås ett problem om människor utnyttjas och så vidare, men någon sådan risk ser inte jag med de här sexleksakerna.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista