Skippar du frukosten? Foto: Caroline Lagergren / Sveriges Radio

Kan vara farligt att skippa frukosten

Till och med bacon är bättre än ingenting
0:52 min

Att inte äta någon frukost ökar risken att dö i hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom med 27 procent, det visar en ny amerikansk studie.

Yogurt. Gröt. Macka. Ägg. Till och med bacon är bättre än ingenting. Forskare vid Harvard School of Public Health i Boston har undersökt 27 000 män under sexton års tid och kommit fram till att risken att dö i hjärtinfarkt eller någon annan hjärtsjukdom ökar med 27 procent om man hoppar över frukosten.

Jennifer Aburto i Stockholm, väljer bort furkosten.
- Jag väljer att sova lite längre, jag sover så skönt.

För Jennifer Aburtos är alltså lunchen dagens första mål, och  hon är inte ensam. Mer än var fjärde person i 16 till 18-års åldern skippar frukosten flera gånger i veckan, det visar statistik från SCB. Men Simon Olander i Stockholm äter alltid frukost.
– Men de flesta jag känner skippar frukost, säger han, men jag äter juice och macka. Med tanke på att jag är hantverkare så måste jag ha energin för att jobba.

Den amerikanska studien har alltså gjorts enbart på män och nu ska forskarna studera samma sak på kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".