Tilde Mattson driver en lesbisk blogg som kan filtreras bort av Tumblr. Foto: Arash Mokhtari.

Tumblr blockar hbtq-taggar

1:29 min

Användare av bloggverktyget Tumblr som söker på hashtags som #gay, #lesbian och #bisexual kommer inte längre få några sökresultat på alla plattformar, som till exempel på mobilen. 

Anledningen är att Tumblr blockerat dessa ibland oskylda hastaggar för att få bort porr. En vars Tumblr kan påverkas är Tilde Mattsson, som driver Estrada.se - en blogg för tjejer som gillar tjejer.

– De vill bli av med allt som de klassar som Not safe for work. Om du postar sånt material så kan de stämpla din blogg som Not safe for work och då dyker den inte upp i taggarna så de enda som kan se din blogg är i princip de som aktivt följer den, säger Tilde.

När portalen och söktjänsten Yahoo i maj köpte Tumblr oroade användare sig för att tjänsten skulle komma att ändras, och nu verkar det ha skett. Som ett sätt att minska porren har Tumblr gjort vissa bilder helt osökbara via hashtaggar och att söka på ord som #gay eller #lesbian på Iphone-appen går inte, trots att materialet inte alls behöver vara pornografiskt.

--Poängen med Tumblr är att man inte hela tiden behöver söka fram material, utan man tar en tag för något man gillar och sen kommer allt som har den taggen upp

Hur kommer användandet att se ut istället?
– Ja, dels kommer det vara otaggat, tror jag, och sen kommer de stora taggarna att försvinna också, så man slutar använda paraplytaggar utan man använder någon obskyr tagg i stället.

Och Tilde Mattsson tror att det Tumblrs nya sätt att filtrera hashtaggar kan komma att drabba bloggen Estrada.

--Vi postar ju ibland grejer som definitivt hamnar under paraplyt not safe for work. Till exempel en av de andra som bloggar för oss hon skrev en guide för vad man ska tänka på när man väljer ut en strap-on. Och det är definitivt inte någonting som man skulle klassa som Safe for work.

Tumblr skriver på sin blogg att vissa hashtaggar som #gay fortfarande ger för mycket resultat i form av porr, något som Apple inte tillåter. Till dess att deras utvecklare kommit på bättre filtreringssätt kan hashtaggen #lgbtq användas skriver de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista