Ny skärm kan känna igen fingeravtryck. Foto: Scanpix.

Ny skärm kan känna igen fingeravtryck

1:10 min

Det har kommit ny teknik som kan göra det möjligt att komma åt sin personliga dator var man än befinner sig – med hjälp av fingeravtryck.

– Ja det betyder att man skulle kunna logga in lite var som helst som det finns en sån här pryl och få tillgång till sina grejer, säger Björn Regnell som är professor i programvarusystem vid Lunds Tekniska Högskola.

Istället för att släpa med sig sin bärbara dator eller läsplatta så skulle man alltså kunna komma åt sin dator på en speciell glasskärm med hjälp av sina fingeravtryck. Den heter Fiberio och det är forskning från Tyskland som har gjort det möjligt att skippa lösenord och istället registrera fingeravtryck på samma platta som är till att surfa på. Men det finns både fördelar och nackdelar med tekniken, säger Björn Regnell.

– Så du kan ju vara säkrare på att det inte är någon annan som kanske kommer åt dina pengar på banken men du kan också vara säkrare på att det är lättare för företag och organisationer att ta reda på vem du är och vad du gör exakt var du gör det.

Forskarna bakom det här föreställer sig att du ska kunna gå in på ett café, gå fram till en sån här glasskärm och surfa runt eller skicka dokument som om det vore på din egen dator. Björn Regnell tror att det kan bli verklighet.

– Om den tekniken sen blir spridd beror ju på hur bra och billig de lyckas göra den här tekniken, det verkar ju än så länge ganska klumpigt med en stor projektor under bordet och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista