Grönt är inte den bästa färgen att ha på sig om man går vilse när man fjällvandrar. Foto: Diether Endlicher / Scanpix

Riskfyllt med naturfärgade kläder i fjällen

Färgen kan vara avgörande
1:29 min

Om du går vilse i fjällen har du större chans att bli hittad om du har skrikiga färger på dig. Men det är få fjällvandrare som har färggranna kläder enligt fjällräddarna, som nu varnar för vilka risker det kan innebära.

Stefan Syk i Luleå är en av alla som klär sig diskret.
– Jag brukar göra precis som man inte ska göra, jag brukar inte vilja synas. Jag vill inte ha sådana där som syns som man ska ha, säger han.

Nu är det högsäsong för fjällvandring. Och bland galgarna inne på en vildmarksbutik i Luleå, är det just naturtrogna färger som är populärast. Det finns färglada alternativ men de är inte lika populära berättar Harald Born som jobbar på butiken.

– Det är roligt att de finns, men det som säljer är de här lite mer diskreta färgerna. Vi säger ofta att det finns bra säkerhetsaspekter med att ha en skrikig färg på jackan eller klätterhjälmen. Så vi känner mycket väl till det problemet, säger han.

Även fjällräddarna märker av att naturtrogna färger som grönt är en alltför vanlig färg bland fjällvandrare. Det berättar Odd Fischer som är polisens samordnare för fjällräddningen i Norrbotten. Få personer bär färger som är lätta att upptäcka, säger han.

– Det är en diskussion som har funnits de sista åren att man både som kund och tillverkare bör tänka på den här säkerhetsbiten just då för att kunna bli hittad, istället för att inte bli hittad, säger han.

Det bästa man kan göra är att bära färgstarka kläder och vara rörlig när helikoptern kommer. Det kan också räcka med att ha ett skrikigt plagg i väskan utifall att man går vilse. För just färgen kan vara avgörande.

– Det kan helt klart vara skillnaden på att bli hittad eller att man inte ser personen i fråga, säger Odd Fischer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".