Foto: Polisen/Scanpix

Polisen ska söka efter saknad dansk igen

Förhoppningen är att börja söka i augusti
1:09 min

Både polisen och organisationen missing people planerar att söka efter den 19-åriga dansken som försvann under en fjällvandring i norra Lappland för ett år sedan. Men det ställs hårda krav på de frivilliga, eftersom det är den tuffaste terrängen som missing people någonsin sökt i.

Missing people har aldrig sökt efter 19-åringen men tanken har länge funnits hos Marie-Louise Lindh som är administrativ chef för organisationen i Norrbotten.

--Det är besvärlig och jobbig terräng där uppe i fjällen, men vi vill ju naturligtvis kunna hitta någonting som gör att både vi och polisen har något positivt att lämna till de anhöriga, säger hon.

Polisen tror att 19-åringen försvann förra året när han på egen hand besteg ett berg och plötsligt överaskades av tät dimma. Närmsta bilväg ligger två mil bort om man mäter fågelvägen över berg och vatten

Norrbottenspolisen hittade ingenting när de letade efter 19-åringen för ett år sen och fick också hård kritik på flera punkter efter att Rikspolisstyrelsen granskade hur de hade skött insatsen. Bland annat:

  • Det tog för lång tid innan det beslutades om en räddningsinsats.
  • Resurserna som sattes in bedömdes vara otillräckliga.
  • Norska myndigheter kontaktades inte trots att 19-åringen befann sig nära Norges gräns.

Nästa vecka ska polisen tillbaka till fjällen för försöka hitta 19-åringen igen, och sen ska också missing people göra ett försök.

– Vi skulle vilja visa de anhöriga att vi gärna ställer upp och ser om vi kan hitta någonting, säger Marie-Louise Lindh.

Förhoppningen är att börja söka i augusti och att få hjälp från andra organisationer i både Norge och Danmark.

Det är svårt att få dit frivilliga eftersom den tuffa terrängen kräver fjällvana, men får de dit 50 till 70 personer kommer de börjar söka från ruta ett.

– Sen sätter vi bara igång med att söka efter någonting som kan bevisa att han har varit där i terrängen, säger Marie-Louise Lindh på missing people.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".