1 av 2
Sveriges Radios utsända Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Vad som orsakade den svåra tågolyckan i Spanien är ännu oklart. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Många söker sig till olycksplatsen i Spanien

2:35 min

I nordvästra Spanien pågår fortfarande bärgnings-arbetet efter den svåra tågolyckan, som tog minst 80 människors liv. Vår utsända Thella Johnson rapporterar från olycksplatsen, dit stadens invånare nu sökt sig för att se förödelsen.

En spöklik stämning råder vid viadukten utanför centrala Santiago de Compostela. Ljudet av bärgningsmännens maskiner skär genom mörker och tystnad.

Nere på järnvägen ligger resterna av det urspårade tåget. Vagnar en efter en, liggande på sidan, några till synes oskadda, andra svarta av sot. Runtomkring bråte, tågsäten.

Alla de döda har hittats och förts bort. Kvar är tågskelettet - och alla människor. Stadens invånare, och turister, som kommit hit för att se förödelsen med egna ögon.

– Tack och lov kände jag ingen ombord, säger Maria, som bor i en grannby några kilometer bort.

Hon har liksom hundratals andra kommit till platsen för katastrofen, efter att ha sett på tv-nyheter och lyssnat på radio. En som varit här i flera omgångar redan är Eladio.

Han ryckte in som frivillig då olyckan just skett. Nu står han intill några blombuketter som sörjande hängt på staketet, och låter sig intervjuas av olika länders medier.

– Jag var med om att släpa ut kroppar ur tågen. Krossade fönster, drog ut människor. Vissa var brända. Där var döda barn också. Jag har varit hemma och sovit men nu är jag tillbaka här för att försöka ta in vad som faktiskt hände. Just då tänkte jag inte, jag bara agerade. Nu känns det som om jag sett en skräckfilm.

Faktum är att ingen ännu vet vad som orsakade tragedin. I Spanien råder tre dagars landssorg.

I regionen Galicien har man utlyst sju. I stadens särskilt inrättade kriscentrum tar räddningspersonal, psykologer, läkare och präster så gott de kan hand om de anhöriga som fortfarande inte har fått någon bekräftelse på om deras döttrar, pappor eller livskamrater är bland de döda eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista