Sajt räknar ut antalet föräldrabesök innan de dör

"Skapades när ett föräldrabesök krockade med en kompisfest"
0:55 min

Nu finns det en hemsida som räknar ut ungefär hur många gånger besökaren kommer att träffa sina föräldrar innan de dör.

– Budskapet är en påminnelse till människor om hur skört och kort livet tyvärr kan vara. Och att vi kanske ibland behöver påminnas om vilka prioriteringar vi behöver göra, säger Robert Holmkvist som bor i London och är en av fyra kompisar som ligger bakom hemsidan seeyourfolks.com.

Om man har 60-åriga föräldrar i Sverige som man i snitt träffar 5 gånger per år, så beräknas man kunna träffa dom 110-gånger till innan de når Världshälsoorganisationens medellivslängd.

Hemsidan skapades när ett föräldrabesök krockade med en kompisfest, och kompisarna började räkna på tiden som finns kvar.

– Vi alla som har gjort den är väldigt karriärsdrivna unga människor som bor i en storstad som London. Så det är någonting resonerar väldigt mycket med oss själva.

Medier över hela världen har uppmärksammat hemsidan, och flera besökare har hört av sig.

– Och sagt att de i princip gått och bokat biljetter hem till sina föräldrar efter att chocken har lagt sig. Det är precis det vi ville, så det är helt otroligt faktiskt, säger Robert Holmkvist.

Hemsidan hoppas på att en ökad medvetenhet om döden kan hjälpa oss att göra det mesta av livet, och att den här sortens påminnelser kan få oss att fokusera på det som är verkligen är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".