Foto: Eckehard Schulz/Scanpix

Allt fler luras in i dyra abonnemang för skönhetsprodukter

1:26 min

Allt fler luras in i dyra abonnemang när de köper skönhetsartiklar på nätet. Anmälningarna till Konsumentverket har ökat med 166 procent sedan förra året.

Via en blogg hittade Lindah Asplund erbjudandet, "prova på de här bantningspillrerna och betala bara för frakten". Det tyckte hon var en bra deal, så hon beställde dem från företaget Formezones.

– Så jag tänkte aha vad är det här. Jag ska ju gifta mig nästa år, och ska inte tappa så många kilon, men jag ville att att det skulle gå snabbt. Så jag kollade upp namnen på tabletterna från hennes sida och googlade dem. Och jag hittade bara positiva grejer.

Men snart efter att hon fått tabletterna drogs 1400 kronor från hennes konto.

– Och då googlade jag igen, och hittade massa negativt om de här produkterna.

Lindah Asplund hade ingått en abonnemang med Formezones utan att fatta det. Och hon är inte ensam. Emma Hedge är jurist på Konsumentverket,

– Vi har fått in ett stort antal anmälningar i år och föregående år på just den här typen av prova på, och välkomstförpackningar. Det kan vara hälsoplåster och allt möjligt.

I år har redan 700 anmälningar av den här typen kommit in. Det kan jämföras med 262 under hela förra året. En ökning på 166 procent.

Formezones är ett av flera företag som anmälts. Men det är svårt att komma åt dem för att de ofta är utländska företag. Formezones har sitt huvudkontor i Danmark och utreds just nu av danska konsumentombudsmannen.

Och Lindah Asplund vågar inte hoppas på pengarna tillbaks.

– På nått sätt hoppas jag ju att det sträcker sig så långt att de som ligger bakom det här åker dit. Sen om jag får tillbaka mina pengar så är det bara ett plus.

P3 Nyheter har försökt få tag på någon ansvarig på Formezones men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista