Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Anställd på äldreboende utreds- var för personlig mot de boende

1:28 min

Hur personlig får man vara med de man jobbar med inom vården? Frågan har kommit upp efter att en anställd på ett äldreboende kritiserats för att vara alltför personlig mot de boende. 

– Om det är en vårdtagare som man inte har så bra kontakt med, så börjar man självklart inte prata om sig själv, då tar man det lugnt. Jag känner att man får ge och ta lite, säger Elvira Seger som jobbar inom äldreomsorgen.

Och tvärtom, säger hon, dem man har bättre kontakt med, kan man också ha en närmare relation till. Elvira Seger tror att risken finns för att det kan bli fel om den anställde och den äldre inte är på samma nivå i relationen mellan varandra.

– En del är väldigt svåra att prata med för de kan vara lite deprimerade, det kan vara lite känsligt att prata sådär, och då försöker man prata lite om vädret, för det är något som är lätt att prata om.

På ett äldreboende i Hörby har en utredning om missförhållande gjorts på grund av en anställd som ansågs alltför personlig mot en av de boende.

Personen ska ha pratat om sina intressen och semestrar och visat upp nya kläder för några av de boende. Gerd Ahlström, professor i omvårdnad, säger att den anställde har en professionell roll och ska kunna förstå vad den äldre vill.

– Det spelar ingen roll hur duktig man är som yrkesutövare om man inte kan kommunicera rätt och tolka signalerna från den man ska hjälpa.

Det här fallet ledde till att den boende i efterhand kände sig kränkt och ledsen på grund av att hon blev ovän med den anställde. Gerd Ahlström säger att det är viktigt att kunna hantera balansen mellan att vara trevlig och att prata om saker som den äldre inte har lust att höra.

Med tiden har Elvira Seger börjat berätta allt mindre om sig själv för de äldre, utan att sluta vara trevlig.

– Ibland kommer de ihåg det, så kommer man tre år senare och de kommer ihåg vad man har sagt, och då är det inte så roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista