Brittiska herrtidningar döljs i butikshyllan

"Det handlar om sexism."
1:03 min

"Dölj framsidan på herrtidningar, annars slutar vi sälja dom." Den uppmaningen har en av dom största butikskedjorna i Storbritannien skickat ut till herrtidningar, för att barn inte ska kunna se dom sexuellt laddade framsidorna.

I Storbritannien pågår just nu en debatt om herrtidningar ska döljas i butiker eller inte. Detta efter att en av landets största butikskedjor, konsumentkooperativet The Co-operative group, nu ställt krav på att herrtidningarna ska dölja sina egna framsidor för att få säljas i butikerna.

En av Storbritanniens största butikskedjor kräver nu att herrtidningar ska förpackas så att inte framsidorna kan ses i butiken. Om inte tidningarna anpassar sig så kommer de att sluta säljas.

Kat Banyard, grundare av organisationen UK Feminista, vill att tidningarna ska sluta säljas helt och hållet.
– Det här handlar inte om nakenhet, det här handlar om sexism. Om en produkt är så sexistisk så att du måste dölja den så borde man inte heller sälja den, säger hon.

Flera kvinnorättsorganisationer vill bli av med herrtidningar från hyllor i stora butikskedjor eftersom de tycker att tidningarna objektifierar kvinnor och uppmuntrar till sexistiska attityder och skickar fel signaler till barn.

För några veckor sedan började The Co-operative group dölja herrtidningar med plastskärmar, men nu går de ett steg längre.
Antingen ska tillverkarna förpacka tidningarna så att framsidorna inte syns, eller så slutar kedjan att sälja dem helt och hållet för att undvika att barn exponeras för omslagen i butiken, skriver tidningen The Guardian.

Men det är inte alla som välkomnar kravet. I morse intervjuades en tidigare redaktör av en herrtidning, Piers Hernu, i BBC.
– Jag tycker de har gett vika för en politisk korrekt kampanj. Och om små minoritetsgrupper av militanta feminister kan orsaka något sådant här, vem är då näst på tur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".