Mårten Schultz är professor i civilrätt. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Kan bli dyrare att driva domstolsfall

1:29 min

Domstolsverket föreslår nu  att det ska bli dyrare att stämma företag och privatpersoner. Men det här kan få stora för rättsväsendet. 

– Problemet är att vanliga människor, det vill säga personer som inte har så mycket pengar i fickan kommer i praktiken i stor utsträckning utestängas från domstolarna som tvistelösning. Det kommer bli en klassfråga att kunna gå till domstol, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Det kan handla om att du är missnöjd med en mobiltelefon, eller tjänst du köpt eller att du fått ta emot näthat. Domstolsverket föreslår nu att om man vill inleda ett mål där högsta belopp är 22500 kr så kommer man att i framtiden få betala 1900 kr. I dag kostar det 450 kr och det är en summa som legat still sedan 1995.

– Den som använder sig av en domstol ska också bidra till kostnaderna. Det betyder ju inte att man betalar hela domstolens kostnader, men att man ska lämna något bidrag. Det kan knappt ens anses att man bidrar till kostnaderna, när det är så pass lågt som det är, säger Barbro Thorblad som är generaldirektör vid Domstolsverket.

Tanken med höjningen av avgiften är också att skrämma bort till exempel dem som gång på gång stämmer sin partner i vårdnadstvister. Enligt Dagens Nyheter skulle statens intäkter öka från 36 miljoner kronor till 122 miljoner per år om förslaget går genom. Men Mårten Schultz tror att Domstolsverkets förslag kan få stora konsekvenser för de som fått ta emot näthat.

– De kommer i praktiken nu utestängas från möjligheten att kunna få upprättelse om det här förslaget blir verklighet.

Han hoppas nu att regeringen reagerar:

– Jag hoppas ju att justitieministern kommer säga att vi måste hitta andra vägar för att skrämma bort oseriösa tvistemål från domstolarna istället för att riskera att utestänga vanligt folk från domstolarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista