Den anonyme användaren Baba Jukwas sida på Facebook. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.

Hemlig facebookanvändare populär i Zimbabwe

1:51 min

Inför parlaments- och presidentvalet i Zimbabwe i morgon har en anonym facebookanvändare blivit allt populärare inom oppositionskretsar. Facebookanvändaren "Baba Jukwa", säger sig ha obegränsad tillgång till information inom det styrande partiet Zanu PF.

Många frågar sig nu vem den digitala oppositionsskuggan egentligen är.

På oppositionspartiet MDC:s sista stora valmöte i huvudstaden Harare, träffar Ekots reporter en av de som har en åsikt om den anonyma facebookanvändaren.

– Jag gillar honom. Historien han berättar är bra och jag tror att det mesta han skriver är sant, säger Tjibo.

Användarnamnet "Baba Jukwa" säger sig kämpa mot svågerpolitik och påstår sig ha direkta kontakter till landets ledare.

Dagligen publicerar alter-egot med en avväpnande tecknad flintskallig farbror till profilbild, nya kritiska inlägg riktade mot Zanu PF partiet och deras politiker.

Till exempel berättade den anonyma facebookanvändaren om problemen med valsedlarna i förhandsvalet för statsanställda för några veckor sedan, långt innan det officiellt bekräftades.

– Vi vet inte vem han är men vi misstänker att han är en Zanu PF-medlem som fått nog av det styrande partiet, säger MDC anhängaren Traure Maturo.

300 000 har nu gillat Zimbabwes digitala oppositionsskugga på det sociala nätverket och för zimbabwierna har nätrösten blivit en kontrast till det annars så styrda medieklimatet.

Statsvänlig press har tillbakavisat teorin att det skulle finnas en läcka högt upp inom Zanu PF partiet.

”Alla som tar figuren på allvar borde genomgå en psykiatrisk undersökning", sa en Mugabevänlig minister och regelbunden måltavla för nätkritiken till nyhetsbyrån Reuters här om dagen.

Återstår att se vilken roll Baba Jukwa spelat när zimbabwierna går till val i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista