Ny knapp på Twitter ska göra det enklare att anmäla hot. Foto: Fabian Asserbäck / SR

Lättare att anmäla hot på Twitter

1:25 min

Nu inför Twitter en knapp så man enklare kan rapportera om man blivit utsatt för trakasserier och hot.

När den brittiska journalisten Caroline Criado-Perez engagerade sig i frågan om att ha en kvinna på någon av de engelska sedlarna fick hon ta emot våldtäktshot på Twitter. När hon tagit emot femtio våldtäktshot i timmen under ett halvt dygn polisanmälde hon till slut hoten.

Efter att flera tusen personer engagerade sig i fallet och krävde att Twitter ska börja skydda sina användare ska nu mikrobloggen införa en knapp så att man enklare kan anmäla trakasserier och hot.

– Knappen är lite undanskuffad men allt nog är det alltid ett bra steg när ett socialt medium gör det lättare för en användare att reagera på någonting som de tycker är oacceptabelt, säger Jack Werner som är socialamedier-expert på Metro.

Caroline Criado-Perez säger att det var svårt att rapportera övergreppen eftersom man måste fylla i i ett formulär och skicka in en anmälan för varje enskild tweet.

– Jag kan inte återupprepa vad de skrev för det är för grafiskt, berättar hon för en reporter på BBC. Det är okej om du får ett hot men när det kommer femtio i timmen så funkar det inte säger hon.

Lisa Magnusson är frilansjournalist och har också erfarenheter från att ha blivit trakasserad på nätet

– Jag vet inte hur väl det kommer fungera. Jag brukar ju bara blocka dem. Jag tycker det är lättast, men jag förstår behovet av att markera genom att kunna anmäla enskilda trakasserier men det återstår att se hur effektivt det kommer bli, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista