Foto: Patrick Sörquist/Scanpix

Dubbelt så många förfrågningar till google om att ta bort länkar

1:28 min

Google har hittills i år fått över hundra miljoner uppmaningar från musik- och filmbranschen om att ta bort länkar till upphovsrättsskyddat material. Det är dubbelt så många jämfört med hela förra året.

Jacob Söderström, 19 år, står med ett blått paraply i handen i ett grått och regnigt Växjö. Han säger att det är bra att musik- och filmbranschen agerar för att få bukt på den illegala fildelningen.

– Man får ju inte skor och kläder gratis, så varför skulle man få film och musik gratis, frågar Jacob Söderström retoriskt.

Google får allt fler uppmaningar från musik-och filmbranschen om att ta bort länkar till upphovsrättsskyddat material. Hittills i år har det kommit in fler uppmaningar än under hela 2012, rapporterar brittiska BBC.

Marcin de Kaminski är nätforskare vid Lunds universitet och han har gjort studier kring fildelning. Han tror inte alls på att ta bort länkar från Google för att få bukt på den illegala fildelningen.

– Resultatet blir inte att sidorna försvinner, utan sidorna blir bara svårare att hitta via sökmotorn. Det här stoppar inte den som verkligen vill fildela, säger han.

För att bli kvitt den illegala fildelningen så måste den konkurreras ut av bra lagliga alternativ, som exempelvis Spotify och Netflix, fortsätter han.

--Det är en rimligare väg än att försöka gömma saker på internet, säger Marcin de Kaminski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista