Smittskyddsinstitutet förlänger sin kampanj Kondom är frihet för att nå ut till unga män om sexuell hälsa. Foto: Scanpix

Killar får mindre info om sexuell hälsa

1:34 min

Unga män har inte fått lika mycket riktad information till sig om sin sexuella hälsa som tjejer har fått. Det menar Smittskyddsinstitutet som nu förlänger sin informationskampanj om kondomer till unga män.

Smittskyddsinstitutet har bland annat visat upp fyra korta dokumentärfilmer som bioreklam och på Youtube, och de berättar om fyra olika killars syn på sex och sexuell hälsa.
Filmerna ingår i en kampanj som heter kondom är frihet och målet är att förbättra den sexuella hälsan hos män mellan 18-24 år.

En anledning till kampanjen startades är att killar inte har inte fått lika mycket information som tjejer har om sexuell hälsa, säger Anna ChuChu Schindele, utredare på Smittskyddsinstitutet (SMI).
- Vi ser att vi behöver göra mer och bli bättre på att ha unga män och deras sexualitet i fokus och att nå dem på ett sett som känns relevant för dem, säger hon.

Det finns också fler anledningar till att fokusera på killar. Bland annat därför att killar inte testar sig för könssjukdomar i samma utsträckning som tjejer testar sig. Detta enligt en undersökning av Smittskyddsinstitutet och som har tagits fram av Ungdomsbarometern med över 4000 deltagare mellan 15-24.

På stan i Luleå träffar vi Joel och Pontus och de tror inte att killar testar sig lika ofta som tjejer. Bland annat därför att killar är för rädda för provets resultat.
- De är mer rädda för att det ska vara något. Medan tjejer vill ha det klart för sig, säger Pontus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista