Killarna är noga med kondom när de är yngre sen går de bara utför med kondomanvändandet. FOTO:Cladio Bresciani/Scanpix

Äldre killar slarvar med kondom

1:16 min

Ju äldre killar blir desto mindre skyddar de sig med kondom, enligt en undersökning av Ungdomsbarometern som tagits fram av Smittskyddsinstitutet.

Generellt sätt så minskar kondomanvändningen när tonåringar blir äldre enligt Smittskyddsinstitutets undersökning som tagits fram av Ungdomsbarometern med över 4000 deltagare mellan 15-24.

– Unga killar i tonårsåldern är ganska duktiga kondomanvändare, men när man kommer över 20-års strecket så ser det inte lika bra ut, säger Anna-ChuChu Schindele, utredare på Smittskyddsinstitutet.

En del av förklaringen tros vara att det är vanligare att äldre ungdomar har en partner som använder sig av till exempel P-piller. Undersökningen visar också att killar mer benägna att strunta i kondomen och ha osäkert sex.

– Det är väl skönare utan, jag tror det är därför, säger Joel från Luleå.

Han och flera andra killar som P3 Nyheter träffar tror att undersökningen stämmer. Joel tror bland annat att man blir bekväm och slarvar med kondom ju äldre man blir.

– Det är väl jobbigt att dra på den där flera gånger. Det är väl det som hindrar killarna nuförtiden. De har använt den i 15-årsåldern men sen så har de skitit i det.


Vi träffar också Simon som hör till en som har börjat slarva med kondomen.
– Man är för slö och har för bråttom, säger han.

Vad tänker du om att ta risker?
– Jag vet inte, man måste chansa ibland.

Är det värt att chansa?
– Ja, det beror ju på hur det slutar, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista