Henning Erlandsson liftar mer än gärna. FOTO:Dimitri Lennartsson/SR

Liftarkulturen lever

1:31 min

Trots att intresset för att resa billigare med hjälp av flera samåkningssajter har blivit större - så lever liftarkulturen kvar. Henning Erlandsson är en av dem som står och håller i en skylt utmed vägarna i sommar.

– Det känns som att man vilken dag som helst bara kan ta sig i en ny riktning eller röra sig fritt i ett land. Det öppnar upp samhället på nåt sätt, säger Henning Erlandsson.

Förutom frihetskänslan är det pengarna som inte alltid räcker till buss och tåg, säger Henning Erlandsson som nyss liftat till Malmö ända från Småland.

– Fick skjuts av en dövstum kille vilket kan vara ganska skönt, för ibland funkar inte alltid de sociala när man sätter sig i bilen. Men nu var det konstigt på ett annat sätt. Jag visst inte riktigt hur jag skulle hantera det, det var lite oväntat.

Vi står på Malmös kanske vanligaste liftningsställe, där olika vägar leder ut till motorvägen från staden. Henning och många som han känner liftar ofta. Även om intresset för att samåka har ökat och samåkningssajter på internet har gjort det lättare att åka billigare, så är det både billigare och mer givande att lifta, säger Henning.

– Man kan röra sig vart man vill bara man är beredd på att det kan ta tid. Men man möter många nya människor som man inte skulle träffa annars.

De som plockar upp honom brukar säga att det var vanligare med liftare förr, på 60- och 70-talet. Samtidigt är liftning inte bara positivt. Polisen säger att man bör använda sunt förnuft när man hoppar in i en främlings bil. För Henning har det alltid gått bra, förutom en gång.

– Han sa att om du försöker nånting här i bilen så kör jag rakt in i en bergvägg, jag har ingenting kvar att leva för. Då blev man lite såhär, alright, nu gäller det att passa sig. Inte röra sig för hastigt i bilen, så det var ganska läskigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista