Inbrottet filmades och spreds på facebook. Själva spridningen kan vara olaglig enligt Datainspektionen. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Spridning av inbrottsfilm kan vara olaglig

1:26 min

Företagaren Joakim Berggren drabbades av inbrott i sin bilfirma och lade sedan ut övervakningsfilmen på Facebook. Nu kan han själv ha gjort sig skyldig till brott, enligt Datainspektionen.

Det var i lördags som Joakim Berggrens bilfirma drabbades av inbrott. Han blev av med 400 vinterdäck. För att hitta de skyldiga och för att få tillbaka det som stals lade han ut övervakningsfilmen på Facebook.

--Jag ville få så en stor spridning på händelsen och göra folk uppmärksamma på att däcken är stulna, säger han. 

Enligt Datainspektionen kan han ha brutit mot lagen. 

--När det gäller att lämna ut uppgifter till enskilda, som det här handlar om, riskerar man att byta mot tystnadsplikten enligt kameraövervakningslagen, säger Nicklas Hjertonsson, jurist på Datainspektionen.

Materialet som fastnar på en övervakningskamera är förenat med tystnadsplikt. Det är bara brottsbrottsbekämpande myndigheter som Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten som får titta på materialet, och sedan är det upp till dem att avgöra om filmen ska spridas till allmänheten.

--Det hör samman med att uppgifterna som kan visa att personer begår brott är särskilt integritetskränkande, säger Nicklas Hjertonsson.

Joakim Berggren ser själv inget problem i att han har lagt ut övervakningsfilmen på nätet.

--Om det här gör att gärningsmännen åker fast och att jag får tillbaka det som stals kan jag inte se att jag har begått ett lagbrott, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista