Susana Mejia tycker att man måste skapa möten för att nå ut till unga som inte söker sig till högskolan. Foto: Dimitri Lenartsson/Sveriges Radio.

Upp till högskolorna att jobba mot snedrekrytering

1:22 min

Den sociala snedrekryteringen på högskolorna är ett stort bekymmer. Så svarar regeringen på att de som har lågutbildade föräldrar har blivit allt mer underrepresenterade på högskolan.

Men det är upp till högskolorna att jobba med frågan, säger utbildningsministers statssekreterare Peter Honeth.

– Det är ett bekymmer, vi har ju också gett universitet och högskolor att arbeta med något som vi kallar för breddad rekrytering, säger han.

Tidigare kunde P3 Nyheter berätta att hur mycket ens föräldrar har pluggat påverkar allt mer om man väljer att plugga vidare efter gymnasiet - från 2001 till förra året har de högskolenybörjare som har lågutbildade föräldrar blivit allt mer underrepresenterade.

– Ge dem möjlighet att klara skolan helt enkelt, för att det är verkligen en bas och trygghet för att man ska kunna gå vidare i sitt liv med det man vill.

Det säger Susana Mejia, deltagare på Sommarakademin i Malmö där organisationer och Malmö högskola träffas för att nå ut till unga som är osäkra på sin förmåga.

Och det är just högskolorna och inte regeringen som ska jobba med detta, säger Peter Honeth, statssekreterare åt utbildningsministern.

– Lite svårare att hitta några enkla åtgärder där man så att säga på den centrala politiska nivån kan göra nåt.

Samtidigt har studieplatserna minskat de senaste åren - det är ett hinder för att locka fler till högskolan, säger Philip Lalander, professor i socialt arbete på Malmö högskola.

– Det kanske också drabbar dem som inte har så goda betyg som kanske har kompetenser som ändå skulle göra att de funkar.

Peter Honeth håller inte med, han säger att pengarna som sparats går till att motverka snedrekryteringen eftersom de går till bland annat de som läser humaniora.

– Då är det bra att vi ökar resurserna just för såna utbildningar där många rekryterar just från såna studieovana miljöer som samhällsvetenskap och humaniora gör till stor del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista