Johanna Odelbrand tycker att det är ett problem att bostadsmarkanden ser ut som den gör. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio.

Regeringen vill kartlägga bostadshyrorna

"Finns ingen officiell statistik"
1:26 min

Nu har regeringen bett Boverket att ta reda på om det är möjligt att få statistisk på hur mycket hyresgäster i Sverige betalar i hyra. Det handlar både om förstahands hyror och andrahandshyror.

Johanna Odelbrand tycker att det är ett problem att bostadsmarkanden ser ut som den gör. För ett par år sedan pluggade hon i Stockholm och hyrde en lägenhet i andrahand. Det var en dyr historia.


--Jag betalde 8000 kronor. Lägenheten var i ett skabbigt område, det var inte riktigt värt det, säger hon.

Det var långt ifrån enkelt att ha en hög hyra och plugga samtidigt.

--Jag fick jobba extra en satans massa men jag fick ihop det, säger hon.

Nu har regeringen bett Boverket att ta reda på om det är möjligt att få statistisk på hur mycket hyresgäster i Sverige betalar i hyra. Det handlar både om förstahands hyror och andrahands hyror

--Vi gör det här dels för att konsumenterna ska få reda på vad som är rimliga hyror och dels för att det ska bli lättare för oss politiker att följa upp olika reformer, säger civil-och bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Han är inne på att det idag inte finns officiell statistik i Sverige på hur hyresnivåerna ser ut och att det är ett problem.

Om det visar sig att hyrorna är oskäligt höga så utesluter inte Stefan Attefall en reglering av hyrorna.

– Utifrån den verkligen som vi får med bra statistik så kan det bli så att vi måste fundera på vilka ytterligare åtgärder som måste vidtas, säger han.

Johanna Odelbrand ser gärna en ordentlig reglering av hyrorna men hon ser också gärna fler lägenheter.

--Jag betalade "bara" 2000 kronor mer i hyra. Andra betalar 5000 kronor mer i hyra och det är inte okej, det är för mycket. Det här beror på bostadsbristen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".