Vägglus. Foto: Robin Haldert / SCANPIX

Löss och studenter slåss om bostäder

1:27 min

UPPDATERAD: Bristen på studentbostäder är skriande. Studenterna tränger ihop sig och flyttar runt hos varandra. Då kommer lössen.

– Det är liksom lite utslag på handlederna och även på fotlederna, det är där de biter och suger blod, säger Robin Aldenholt som pluggar i Stockholm.

Han berättar att flera av hans vänner haft samma problem med löss i sina studentlägenheter.

Det är inte bara i Robins korridor som lössen finns. En rapport, som publicerades nyligen, visar att två av tre bostadsbolag för studenter i landet har problem med vägglöss. vilket är en ökning från tidigare år. Och i en artikel i DN i dag så beskrivs det hur man bara i Stockholm jobbar heltid med att sanera studentlägenheter från löss.

Anledningen till att studenter är drabbade sägs bero på flera saker: Man flyttar runt, använder begagnade möbler, men framför allt så gör bostadsbristen att studenter bor trångt. Bara i Stockholm så behöver i dag 7000 studenter lägenhet och hittills i år har man inte byggt en enda.

– Det visar hur allvarlig situationen är för många som måste snabbt få tag på bostad. Och det är därför vi jobbar på högtryck från regeringens sida, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Men hur har ni lyckats? Noll studentbostäder har byggts i Stockholm.

– Jag vet bara att det är oerhört mycket på gång, men det beror också på att vi haft en finanskris som skakat om bostadsmarknaden.

Vägglössen har ökat kraftigt det senaste åren i Sverige, enligt Anticimex.

– Om vi ser tre år bakåt i tiden så har våra uppdrag fördubblats varje år. De senaste 10—15 åren har det ökat konstant men de senaste tre har det ökat väldigt markant, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Anledningen är att vi reser och övernattar mer på olika platser. Det är då lätt att vägglössen kryper ner i väskan och följer med hem. Lössen finns ofta på kortvariga boenden där det rör sig mycket människor, som vandrarhem, hotell och studentboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista