Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Konstgjord hamburgare ska ge miljövänligt alternativ till kött

Publicerat måndag 5 augusti 2013 kl 15.36
"Bra konsistens - men saknar fett"
(1:17 min)
Skulle du välja konstgjort kött framför vanligt - om det smakade likadant? Foto: Jim Cole / Scanpix

I dag presenterades och provsmakades "Frankenburger" - en konstgjord hamburgare som ska smaka precis som riktigt kött.

Genom att ta stamceller från kor har forskare i England lyckats skapa 20 000 muskelfibrer, som sen har kunnat pressas ihop till en biff som är uppbyggd precis på samma sätt som riktigt kött.

Det här är ett försök att göra konstgjord mat, som ska göra att färre djur slaktas och att det blir en mer miljövänlig framställning av kött.

I dag fick en jury smaka på den första hamburgaren som skapats - som redan börjat kallas för "Frankenburger" - och den fick betyget att den smakade och såg ut som en riktig hamburgare, men saknade fett och inte var tillräckligt saftig.

Nu hoppas de som tagit fram hamburgaren att det ska gå att lägga till fett och att hitta ett billigare sätt att skapa köttet. Hittills har en biff skapats, och den har kostat över 2,5 miljoner kronor att ta fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".