Blixtnedslag. Foto: Scanpix

Dra ut datorsladden när det åskar

"Minst en halvmeter från uttaget för att vara säker"
1:19 min

Drar du ut sladden till din dator när sommaråskan slår till? Om inte så kan det vara en bra idé. I varje fall om man tittar på de vanligaste anmälningar av skador på grund av just blixtnedslag.

Varje år träffas Sverige av cirka hundra tusen blixtnedslag, vanligast är det i juli månad, då en tredjedel av alla skadeanmälningarna görs, enligt Länsförsäkringar, som de senaste tre åren betalat ut närmare 290 miljoner i ersättning för åskskador i hemmet.

Hos Folksam handlar över 60 procent av anmälningarna om datorer, säger deras skadeförebyggare Erik Arvidsson:
– Det är framför allt datorer, modem, routers med tillbehör som går sönder. Och i andra hand så är det tv-boxar, digitalboxar, parabolantenner som också kan skadas vid åskoväder, säger Erik Arvidsson.

I lägenheten i storstan är man rätt bra skyddad, men ute på landet dit många drar med sina Ipads och bärbara datorer kan blixten leda till rejäla överslag om strömsladden sitter i.

Är de helt oanvändbara efter det?

– Ja, har det gått in en direkt smäll där så är det inte stor chans att man kan reparera den, säger Erik Arvidsson.

Så dra ut sladden, säger han. Och minst en halvmeter från uttaget, eftersom blixten faktiskt kan leta sig ut från kontakten.
Men du behöver inte vara särskilt orolig över att prata i mobil under åskovädret:

– Däremot behöver man tänka sig för om man pratar i en vanlig ansluten telefon, då kan det finnas en risk om åskan slår riktigt kraftigt, säger Erik Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".