Livstids fängelse för mord på romer

1:30 min

I Ungern dömdes i dag tre personer till livstids fängelse för mord med rasistisk bakgrund. De mördade sex romer under 2008 och 2009 bara för att de var just romer.

Rättegången mot mördarna har följts med stort intresse från många håll eftersom Ungern alltmer framstår som ett land där rasismen frodas.

Många menar att domen kommer att visa om rättsväsendet i landet tar rasistiska brott på allvar. Ett hårt straff, menar man, skall förhoppningsvis avskräcka från fler våldsdåd.

Och de tre fick alltså lagens strängaste straff.

Det var fyra personer som stod anklagade för sammanlagt nio överfall på romer som resulterade i sex döda. Men en av dem, mördarnas chaufför, slapp undan med 13 års fängelse.

Morden väckte stort uppseende för den grymhet gärningsmännen uppvisade. I ett fall, till exempel, tände man eld på ett hus där det bodde romer och sköt ner en femårig pojke och hans pappa när de försökte fly ut ur det brinnande huset.

Ungern är ett av de länder i Europa där romer behandlas sämst. Fattigdom och arbetslöshet är en ständig plåga för den romska minoriteten som är illa sedd av dom etniska ungrarna. Romer utsätts ofta för attacker, får glåpord efter sig eller riskerar att åka på ett kok stryk.

Ett av den ungerska regeringens stödpartier, Jobbik, är öppet rasistiskt och har stöd av nästan 17 procent av ungrarna. Partiet angriper inte bara romer utan också judar. Förra året föreslog Jobbik att staten borde upprätta en lista över Ungerns judar som också har israeliskt medborgarskap, eftersom de är en nationell säkerhetsrisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista