Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Fler unga "målvakter" under sommaren

Allt fler unga ställer upp som så kallade målvakter i olika företag för betalning, utan att känna till vad konsekvenserna kan bli. Nu varnar Skatteverket för såna här upplägg, som ökar under sommaren.

Krister träffar på en gammal kompis från skolan. Det slutar med att Krister övertalas att hjälpa kompisen genom att gå med i styrelsen för ett nytt företag som han startat. Några namnunderskrifter senare får han ett par tusen för besväret, för kompisen ska sköta allt själv.

Ett halvår senare får Krister brev om uteblivna betalningar och sen går företaget i konkurs. Kompisen går inte att få tag på och Krister åtalas för brott mot aktiebolagslagen, eftersom han agerat som en så kallad målvakt på företaget.

Historien är baserad på ett verkligt fall och Krister är inte ensam, säger Pia Bergman, nationell samordnare för Skatteverkets arbete mot ekonomisk brottslighet.

– Nu försöker man mer och mer hitta målvakter som redan har en snygg fasad och som finns inne i samhället och det vi ser är att det många gånger är unga människor som luras in att ta ett målvaktsjobb och på så sätt kan förstöra hela sin framtid.

De senaste åren är det inte bara skuldsatta alkoholister på parkbänkar som har blivit målvakter, utan allt fler unga personer, kanske studenter, som är ute efter att tjäna snabba pengar, men utan att känna till riskerna fullt ut om företaget till exempel begår grova bokförings- och skattebrott.

– Om åklagaren väljer att ta upp detta så kan det leda till och har ibland i vissa fall lett upp till över sex års fängelse. Dessutom innebär det en hel del skulder att betala.

Och man är inte så diskret i jakten på målvakter, Pia Bergman berättar om hur folk har annonserat i bland annat en studenttidning efter villiga målvakter, och nu under sommaren ökar målvaktsuppdragen, säger hon.

– Jag tror att man hoppas på att det finns en mindre kontroll från myndigheter, det finns en mindre kontroll ute hos företagen på grund av att det finns semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista