900 studentlägenheter byggs i år

1:00 min

Snart börjar en ny termin på landets universitet och högskolor och det brukar innebära bostadsbrist för många som flyttar till andra städer. Men i vissa studentstäder ser det ljusare ut, till exempel i Lund byggs det rekordmånga nya studentbostäder i år.

Filip Thor läser teknisk fysik på Lunds universitet och han tycker det är jättebra att nya lägenheter ska byggas.

– Man har ju tur att få en lägenhet men det är efter första årgången när man började. Det finns ju men inte riktigt så det räcker, säger han.

Det är åtta kommuner som har eller kommer att påbörja byggen av nya studentlägenheter i år. Bland annat är det Stockholm, Uppsala, Göteborg och Luleå och antalet nya bostäder sträcker sig från 30 till 100 i varje kommun. Det visar Boverkets enkät på antalet nya studentbostäder i de olika kommunerna för i år.

En uppstickare är Lunds kommun, där man tidigare garanterat bygget av 207 nya bostäder. Men nu är det klart att den siffran kommer bli mer än dubbelt så hög.

Bygget av 474 nya studentbostäder påbörjas under 2013 i samarbete med Lunds kommun, Lunds studentbostadsföretag och det kommunala bostadsbolaget. Det totala antalet påbörjade byggen av studentbostäder i hela landet kommer upp i närmare 900 stycken i år.

Clara Lundblad, är ordförande för Lunds universitets studentkårer, och hon tycker att det är positivt med fler bostäder.

– Sen så tycker vi också att det behöver ju alltid byggas mer. Det räcker inte, men det är en väldigt bra början, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista