Bild från förundersökningen.

Tullen beslagtar allt mer amfetamin

1:15 min

Under årets första halvår har mängden beslagtaget amfetamin fördubblats jämfört med samma period förra året. 
--Inte alls förvånande eftersom det är en populär drog, säger Jonas Wendel, kommissarie i Stockholm.

20-årige Filip Lahtinen var bara 14 år när han började ta olika droger, bland annat amfetamin. Han mådde till en början bra av drogerna och fortsatte att ta dem. Han blev snabbt beroende och när han var 16 år blev han intagen på tvångsvård. På så sätt blev han kvitt drogerna.

--Det var inget liv som jag ville ha, säger han.


Nu visar statistik att tullen beslagtar allt mer amfetamin. Under årets första halvår beslagtogs 110 kilo amfetamin. Det är drygt dubbelt så mycket jämfört med samma period år 2012. Enligt Lars Hansson, Tullverkets nationella narkotikaexpert, beror detta på att man har fokuserat mer på hitta amfetamin och det arbetet som har nu gett resultat.

Amfetamin är en vanlig drog ute på gatan. Den bilden bekräftas av flera polismyndigheter i landet.
--Amfetamin är den vanligaste drogen som vi beslagtar efter hasch, säger Robert Loeffel, kommunikationschef vid polisen i Kronoberg.

Även i Stockholms län är amfetaminet den näst vanliga drogen.
--Det beror säkert på att det är en lättillgänglig drog och att den är hyfsad billig. Jag blir inte alls förvånad när jag ser tullens rapporter eftersom det är en populär drog, säger Jonas Wendel kommissarievid polisen i Stockholms län.

Filip Lahtinen, som numera är drogfri, tycker att det är bra att samhället agerar mot narkotika och att tullen beslagtar så mycket som möjligt.
--Drogberoendet i samhället bara ökar och det förstör människor både psykiskt och fysiskt. Det är väldigt svårt att stoppa drogerna helt och hållet men det är bra att de tar så mycket som de kan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista