Hbtq-personer som attackerats av anti-gay-aktivister i St Petersburg. Foto: Dmitry Lovetsky / Scanpix

Homohatet sprider sig i Ryssland

0:56 min

På lördag startar friidrotts-VM i Ryssland, men samtidigt fortsätter övergreppen mot homosexuella i landet. På flera videos på nätet kan man se män som trakasseras och torteras mitt på ljusa dagen.

Videon visar hur ett gäng håller fast och förhör en ung kille. Han ska enligt gänget ha bestämt träff med en 15-åring för att ha sex. Hela tiden skriker de frågor, men det är svårt för killen att svara eftersom han håller på att strypas.

Allt sker på öppen gata mitt på dagen. En förbipasserande försöker ingripa, men det vänder snabbt när han får reda på att killen är homosexuell. Då går han också till angrepp.

Det här bara en av flera incidenter mot homosexuella den senaste tiden och Ryssland har mött hård kritik för att man inte gör tillräckligt för att skydda hbtq-personer. Bland annat har man instiftat en lag som förbjuder vad man kallar "homosexuell propaganda".

På lördag startar Friidrotts-VM i Moskva och i går fördömde den internationella organisationen för friidrottsförbund det som händer i Ryssland, men sa samtidigt att man inte vill att tävlingen ska handla om politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista