1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Kajsa Andersson i Växjö. Foto: Billy Abraha / P3 Nyheter

SMI ska utreda nya borrelia-metoder

Fästingsmittan borrelia är svår att diagnosticera och därför söker sig många svenskar utomlands där alternativa metoder används. Nu ska de utredas av svenska myndigheter för att eventuellt bli aktuella här.

Jacob Ivarsson från Växjö har aldrig drabbats av borrelia men blev fästingbiten bara för några veckor sedan:

– Jag slet bort den så fort jag fick syn på den så jag hoppas inte att jag är smittad. Så länge jag inte känner av några besvär så tar jag det lugnt, säger han.

Jacob Ivarsson är inte orolig för att få borrelia, men 10 000-tals svenskar drabbas av sjukdomen varje år. Det är en sjukdom som i värsta fall kan leda till döden.

– Jag känner folk som har haft borrelia men de har inte fått så allvarliga konsvekvenser. Personligen har jag aldrig drabbats, säger Kajsa Andersson som bor i Växjö.

Det är ibland svårt att diagnosticera borrelia i Sverige. Därför åker många svenskar utomlands där alternativa metoder används. Smittskyddsinstitutet håller nu på att gå igenom dessa metoder för att se hur vetenskapliga de är.

Anders Tegnell, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet, säger att metoderna kan bli aktuella i Sverige om de är bra. Men han säger också att myndigheten lika gärna kan komma fram till att svensk sjukvård redan använder sig av det bästa sättet som finns för att identifiera borrelia.

– Om människor åker utomlands för att man inte tycker att svensk sjukvård gör detta på ett bra sätt så behöver vi ge stöd till svensk sjukvård. Man måste kunna kommunicera att det man gör inom svensk sjukvård är det bästa man kan göra om man misstänker borrelila, säger han.

Jessika Karlsson från Växjö funderar ibland kring borrelia:

– Det är klart man är orolig men samtidigt finns det så mycket i dag att vara orolig för, därför går det inte att tänka på det hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista