Foto: Maja Suslin/ SCANPIX

Wallberg om skadan: "Vill bli den Frida jag var innan"

12 min

I dag höll boxaren Frida Wallberg en presskonferens, där hon berättade om sin skada och rehabliteringen.
– I den femte ronden blev jag skallad, sen var jag helt borta, säger hon.

För 55 dagar sedan knockades Frida Wallberg under titelmatchen mot Diana Prazak.

Wallberg ådrog sig en hjärnblödning och fördes akut till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Där operererades hon och låg sedan nedsövd i respirator i två dagar.

I dag höll hon en presskonferens i sitt hem i Åtvidaberg, där hon berättade om rehabliteringen.

– Det svänger från dag till dag. Ibland mår jag jättebra, och ibland kommer jag inte upp ur sängen. Jag vill göra många saker, men det klarar jag inte. Jag har värk och trötthet, men det blir lite bättre hela tiden, säger hon. 

Om hon kommer tillbaka till boxningsringen är högst oklart.

– Jag tänker inte ens på boxning just nu, det är för känslosamt. Mitt enda fokus ligger på att komma tillbaka till ett normalt liv.

– Det har varit tufft för min dotter Nellie, men hon har tagit det jättebra. Hon säger att hon vill ha tillbaka sin mamma. Jag vill bara komma tillbaka till den Frida jag var och bli så frisk som möjligt, säger hon.

– Jag har fått jättemycket stöd från alla.

Kritiska röster menar att Wallberg gick in i titelmatchen med en hjärnskakning, och att det skulle vara orsaken till hjränblödningen. Men det tillbakavisar hon.

– Jag var bättre tränad än någonsin. I den femte ronden blev jag skallad, och efter det är jag helt borta. Jag kommer inte ihåg någonting efter det. Men jag var inte skadad när jag gick in i matchen.

Matchen bröts i den åttonde ronden, tre ronder efter att Wallberg skallades.

– Jag vet inte om matchen skulle ha brutits tidigare, säger hon med tårar i ögonen.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesraio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista