Nätdroger. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Politiker vill att regeringen familjeklassar nätdroger

1:39 min

När en nätdrog har blivit narkotikaklassad så dyker det i regel upp en laglig ersättare på nätet. Men för att försvåra det så vill den socialdemokratiske riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli att regeringen nu inför en ny lagstiftning som  förbjuder vissa släkten av droger.

När marknaden för nätdroger utvecklas så måste också lagstiftningen anpassa sig för att hänga med, menar Fredrik Lundh Sammeli och lyfter fram andra europeiska länder som Danmark och Storbritannien som exempel på länder som har ändrat lagstiftningen:

– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att vi för en väldigt ojämn kamp mot nätdroger idag. Och det är framförallt modellen vi har valt som är problemet, att vi alltid ligger steget efter, säger han.

När en ny nätdrog når marknaden så är den laglig i Sverige, fram till dess att regeringen klassat den som narkotika, vilket kan ta flera veckor, eller månader.

Och trots att polis och tull i dag kan beslagta droger som de tror kan komma att klassas som narkotika, så kan man inte straffa någon som säljer droger som faktiskt är lagliga.

När drogen väl har blivit narkotikaklassad så räcker det bara med en liten kemisk förändring för att det ska finnas en ny laglig nätdrog på marknaden igen.

– Hur fort vi än får upp tempot så kommer modellen ändå vara problemet. Och det är därför jag menar att vi behöver se över möjligheten att gå över till en familjeklassning av nätdroger, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Familjeklassning innebär att man förbjuder vissa specifika grupper av nätdroger som är kemiskt besläktade.

Men barn- och äldreminister Maria Larsson tror inte det blir en snabbare modell än dagens. För det finns en kritisk nackdel, säger hon:

– Om det finns minsta tvekan till att det är narkotika så kan man överklaga det i domstol. Och en domstolsprocess tar väldigt lång tid, och då uppstår det ett vakuum när vi inte vet hur den här drogen ska hanteras och inte heller möjliggör för ingripande av polis och tull.

Enligt Maria Larsson kan man alltså förlora tid om man familjeklassar. Hon betonar också vikten av att regeringen har snabbat på processen med att narkotikaklassa nya nätdroger, och att Sverige har en unik lag som låter polis och tull beslagta det som de misstänker kan komma att bli narkotikaklassat.

Men hon utesluter inte för den delen att Sverige i framtiden eventuellt kan familjeklassa vissa grupper av narkotika.

- Men hittills har vi bedömt att det snabbaste sättet att narkotikaklassa alla de nya preparat som dyker upp har varit att göra det preparat för preparat och med största möjliga snabbhet.

Den främsta fördelen med familjeklassning är att vissa substanser då kan vara narkotikaklassade redan när de börjar nå marknaden, och att klassificeringsarbetet då skulle kunna gå snabbare i vissa fall eftersom man har möjligheten att gruppera en del substanser, skriver den vetenskapliga tidsskriften Journal of Psychopharmacology.

Men familjeklassning är ingen magisk lösning som fixar alla problem, och att tillämpa det i praktiken är väldigt utmanade, fortsätter tidskriften.
Det går nämligen inte att rakt av förbjuda alla nätdroger som liknar till exempel amfetamin, LSD eller cannabis. Många nätdroger är knappt kemiskt besläktade med den drog som nätdrogen försöker efterlikna.

Risken finns då att man förbjuder alltför många substanser som också går att hitta i annat än bara nätdroger, bland annat i vanliga livsmedel och läkemedel.
Och det skulle försvåra arbetet för läkemedelsindustrin och läkemedelsforskningen som då måste söka mängder av dispenser för sin forskning och produktion, vilket skulle ge samhället enorma mängder administrativt arbete.

Dessutom skulle nätdrogstillverkarna trots det kunna ta sig förbi de förbjudna kemiska familjerna och skapa helt nya som kringgår lagen.

Däremot är det möjligt att narkotikaklassa vissa simplare kemiska familjer, men långt ifrån alla, enligt tidskriften.

Fredrik Lundh Sammeli menar att det alltid dyker upp problem när man inför nya lagar. Men de problemen inte är en ursäkt till att inte göra en förändring, säger han:

– Problemet i dag är bra mycket större. Och om man får lite mer byråkrati med en familjeklassning så är det för mig som lagstiftare en bättre väg att gå, än att se den utveckling vi ser där väldigt många unga människor får betala med sina liv för att vi har en för otillräcklig narkotikalagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista