1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
2 av 2
Reza Safari pluggar i Lund. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter

Lägre standard ska ge fler studenter ett hem

1:31 min

Mörkare, bullrigare och mindre. Om det ska byggas fler studentlägenheter så måste också boendekvaliteten bli sämre, säger bostadsminister Stefan Attefall, som i dag presenterar nya förslag på byggregler.

– Det var väldigt, väldigt svårt för mig, jag kommer ihåg att första gången jag kom hit så bodde jag på ett ställe i två dagar, sen på ett annat ställe i en vecka, sen på ett annat ställe i en månad, på ett nytt ställe i fyra månader, nytt ställe i åtta månader och sen på ett ställe i tre månader, så det är sjunde gången jag ska flytta nu.

Studenten Reza Safari håller inte på med couchsurfing, utan sin doktorsavhandling på Lunds universitet. På femton månader har han hoppat runt mellan sex, mer eller mindre, tillfälliga boenden.

Nu inför hösten letar Reza efter något mer stabilt, och kanske kan det ljusna för honom. Det tror i alla fall bostadsminister Stefan Attefall som i dag gick igenom Boverkets nya förslag för hur man ska kunna bygga fler studentbostäder.

– Regelverket kommer göra att det blir lättare att bygga, snabbare att bygga, men också billigare att bygga dem, säger Stefan Attefall.

Några av förslagen på regeländringar som Boverket kommer med, är att lägenheterna i så fall kommer bli mindre, befinna sig i bullrigare miljö och att kravet på direkt solljus slopas.

Förändringarna ska träda i kraft först i juli nästa år och kommer minska byggnadskostnaderna med 25 procent, enligt Boverket.

– Ärligt talat så spelar inte kvalitet på boende så stor roll nu när jag ringer runt och inte får svar någonstans, säger Reza Safari, och lägger till att det annars är viktigt att standarden är bra.

Förutom Boverkets förslag riktade Stefan Attefall kritik mot kommunerna för att de är för långsamma och gör för lite för att bygga fler studentbostäder. Men det håller Eva Nypelius, centerpartistiskt ordförande för programberedningen Ökat bostadsbyggande på Sveriges kommuner och landsting, inte med om:

– Bostadsbyggande är ju ett gemensamt ansvar för kommun och stat, jag tycker nog att vi istället för att hitta syndabockar ska försöka hitta gemensamma lösningar för att få till ett ökat bostadsbyggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista