Serieskytten Peter Mangs. Foto: Lars Pehrson / Scanpix.

Mangs erkänner ett mord

1:31 min

Serieskytten i Malmö Peter Mangs erkänner nu ett av dom två mord som han dömts för.  Mangs säger till Sydsvenskan att det var han som dödade Trez West Person, som sköts till döds i en bil i Malmö i oktober 2009.

Tidningen har besökt Mangs på kriminalvårdsanstalten Kumla, där han sitter sen livstidsdomen mot honom vann laga kraft tidigare i sommar.

Serieskytten Peter Mangs förnekade under hela rättsprocessen det han anklagades för. Han dömdes till livstids fängelse för två mord.

Det är när Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist besökte honom på Kumla-anstalten som han oväntat eränner ett av morden.

På en inspelning av samtalet som Sydsvenskan publicerar på sin hemsida erkänner Peter Mangs mordet på Trez West Person:

– Det var jag och bara jag som sköt mot Trez.

Det var natten mellan den 9 och 10 oktober 2009 som Peter Mangs sköt flera skott mot en bil i Malmö och dödade Trez West Persson och svårt skadade föraren av bilen. Enligt Sydsvenskans intervju med Peter Mangs, säger han att han var beredd att döda den kvällen för fyra år sedan.

Reportern frågar också varför han inte erkänt tidigare.
– Jag ville inte erkänna rättens auktoritet. Jag var så mycket dissident att det inte var aktuellt svarar Peter Mangs.

Han har följt en egen plan och säger att han inte ångrar sig. Men samtidigt beklagar han det mänskliga lidande han orsakat.

Åklagaren i målet mot Peter Mangs, Solveig Wollstad, säger till Sydsvenskan att det krävs mer än ett erkännande för att målet ska tas upp på nytt. Livstidsdomen mot Mangs påverkas alltså inte av att han erkänner ett av dom två mord han är dömd för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista