Foto: Scanpix

Söktjänst lämnar ut namn på hotade kvinnor

1:43 min

UPPDATERAD På företaget Ratsits hemsida kan man genom en enkel sökning få fram namn på kvinnor som bor på olika kvinnojourer i Sverige. Även intagna på fängelser och olika institutioner kan lätt spåras.

På kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida, ratsit.se, kan man alltså, utan att ens vara inloggad, genom några enkla knapptryckningar få upp listor med  namn på kvinnor och adresser till olika kvinnojourer i Sverige som kvinnorna bor på eller har kontakt med.

Man kan på samma sida få fram listor med personuppgifter på exempelvis intagna på kriminalvårdsanstalter i Sverige. Norrköpings polischef Anne Asp, som jobbar aktivt med kvinnofridsfrågor reagerar mycket starkt på uppgifterna.

– Jag tror knappt att det är sant. Jag trodde inte att det var möjligt och det är helt förödande för dessa kvinnor som behöver skydd i olika sammanhang, säger hon.

Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är också upprörd.

– Detta är en integritetsfråga. Här kan vem som helst gå in och se att en kvinna bor på en kvinnojour. Det ska kvinnan själv berätta om, det ska inte upplysas i ett sådant här register, säger hon.

Ratsits vd Anders Johansson säger att frågeställningen är helt ny för honom. Verksamhetens huvudsyfte, säger han, är att man ska ska kunna göra säkra affärer.

– Vi får ju titta på de uppgifter som du kommer med nu, vad detta kan innebära och hur vi ska hantera detta.

Anser du att ni hanterar personuppgifter på ett korrekt sätt idag?
– Ja, vi följer ju gällande lagstiftning och vi har jurister som är med och formar våra tjänster och allt vi publicerar. Och vi har ju tillsynsmyndigheter som vi verkar under.

Genom ett enda sökord på sajten ratsit.se kan man alltså få fram listor med adresser och uppgifter om kvinnor som har kontakt med kvinnojourer i Sverige. Även uppgifter om intagna på kriminalvårdsanstalter, rättpsykiatriska avdelningar, behandlingshem och ungdomshem går att få tag i på samma sätt - uppgifter som är sekretessbelagda om man vänder sig till berörda myndighet.

Det finns många kreditupplysningsföretag i Sverige, men det är på ratsit.se som vi fått de flesta träffarna på så kallade känsliga uppgifter. Vem som helst kan anonymt ta fram uppgifterna gratis på sajten.

Anne Asp ser en fara med att det är så enkelt att hitta kvinnor som har kontakt med kvinnojourer.

– Om man kan identifiera var de finns så löper de ju en risk. Det finns ju barn i sådana här sammanhang och de, om några, ska ju kunna känna sig väldigt trygga och det kan de ju inte göra om gärningsmän ska kunna söka upp dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista