Björklund skrotar industriprogrammet

"Sverige är en industrination och ska förbli det"
0:41 min

UPPDATERAD. I dag presenterade Jan Björklund en ny industriutbildning på en pressträff i Rosenbad. Samtidigt meddelade han att det industritekniska programmet på gymnasiet avskaffas.

Industriarbete i dag blir bara mer och mer tekniskt avancerat. Därför behövs mer fokus på just teknik, menar Jan Björklund.

Tillsammans med Åke Svensson från Teknikföretagen och Anders Ferbe från IF Metall presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) en ny industriutbildning i gymnasieskolan.

En ny industriell inriktning skapas på teknikprogrammet, samtidigt som det nuvarande industritekniska programmet skrotas. Det nya programmet kommer vara klart tidigast 2015.

– Sverige är en industrination och ska förbli det, även om färre arbetar inom industrin. Men den betyder lika mycket som tidigare, vi är beroende av många som kan jobba inom industrin, säger Jan Björklund.

Det industritekniska programmet är ett av de minst populära programmen. 2 200 elever sökte förra året. De elever som redan går det industritekniska programmet får gå klart sin utbildning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".